Oyun Terapisi
Oyun aracılığıyla Çocuk Psikoterapisi
Psikoterapi, terapistin ve danışanın oyun alanlarının örtüştüğü yerdir. Yetişkinlerle psikoterapi kelimeler ile oynamayı gerektirirken, çocuklarla oyuncakları kullanarak oynarız. Kişinin kendisi ile ilgili anlamak istediği alanlar ancak oyun oynayarak keşfedilebilir. Çünkü sadece oyun oynarken zihnimizin bütün alanlarına ulaşabilir ve yaratıcı olabiliriz.
Bebek oyun oynayarak dünyaya dair bilgiler toplar. Bebek için karmaşık ve biçimsiz olan bir çok uyaran oyun aracılığıyla biçim kazanabilir. Mesela Ce-e oyunu, bebeğin ayrılık ile baş edebilecek taraflarını keşfetmesine yardımcı olur. O zaman bebek hem iç hem de dış dünyayı oyun ile keşfeder, kelimeler ile anlamlandırır. Dil öğrenimi ise bebeklik döneminin ilerleyen süreçlerinde gerçekleşmektedir. Dilin aktif kullanımı ise çocukluk dönemine kadar uzamaktadır. Yani, gelişimimizde dil eylemden (oynamak, ağlamak vs.) sonra gelir.
Çocuk iç dünyasında pek çok karmaşık duygu ve düşünce ile uğraşmaktadır. Bu duygu ve düşünceler bazen anlam bulup kelimelere dökülür ve dış dünyaya atılır; bazen ise iç dünyada karmaşıklığa veya ruhsal çatışmaya sebep olabilir. Henüz kelimeye dökülüp anlam bulamayan bu karmaşıklık çocuklar tarafından oyunla dışarı atılmaya çalışılır. Psikoterapi, çocuk tarafından oyunla dışarıya atılan bu ruhsal/iç çatışmanın kelimeler ile anlam bulmasına yardımcı olmayı amaçlar. Çocukta iç çatışma anlam bulduğunda çatışmanın sebep olduğu gerginlik azalır. Basit bir örnekle bu durumu açıklayalım. Evinizde tek başına otururken başka bir odadan gürültüler duymaya başladınız. Evde kimsenin olmadığı, gürültünün neyden kaynaklandığı ve hangi odandan geldiği gibi pek çok kaygılandırıcı düşünce ile uğraşabilirsiniz. Odaları tek tek gezerken gürültünün mutfak camının açık olmasından kaynaklı olduğunu fark ettikten sonra camı kapatırsınız. Gürültünün anlam kazanması ile gerginlik azalır. Ev bizim iç dünyamız ve bu iç dünyada pek çok oda bulunmaktadır. Herhangi bir odada olan anlam veremediğimiz gürültü bizim ruhsal çatışma yaşamamıza sebep olabilir. Ruhsal çatışmanın nereden ve nasıl geldiğini anlamak, ruhsal olarak gerginliğimizi azaltır. Çocuklar da ruhsal odalarında olan gerginliklerini oyunlarla bize gösterir. Gürültünün ne gürültüsü olduğunu çocukların oyunları ile keşfederiz. Psikoterapi bu gürültünün kelimelere dökülmesine ve dönüştürülmesine yardımcı olur.
Çocuklarla psikoterapi sürecinde seanslar düzenli aralıklarla gerçekleşir. Çocukların yaşına ve durumuna göre seans sıklığı haftada 1 veya 2 olmak üzere planlanır. Ek olarak, anne ve babalarla seans sıklığı duruma göre değişiklik gösterecek şekilde düzenlenir.